Vrije Huisdieren

Van jongs af aan heb ik er moeite mee gehad om mijn huisdieren in een hok of kooi te laten leven. Als klein meisje wilde ik niet gescheiden worden van mijn huisdieren. Later ben ik gaan inzien dat ik waarde hecht aan vrijheid voor mijn huisdieren. Dus bij elk huisdier dat ik neem, kijk ik heel goed of ik de leefomgeving zo kan aanpassen dat ze vrij door mijn huis en/of tuin kunnen rondlopen.

 

Verschillende huisdieren in één huis

Toen we ratten hadden, hoefden we relatief weinig aan te passen voor hun vrijheid. Maar na onze ratten kwamen er twee konijnen en een jaar later twee kippen en moest ik wat meer moeite doen om alles veilig en geschikt te maken. Natuurlijk gaat het dan om het vastzetten van kabels, muren, behang, plinten en gordijnen, bijvoorbeeld. Maar er is ook een ander, voor mij belangrijker aspect, dat komt kijken bij het vrij laten rondlopen van konijnen en kippen. Zowel kippen als konijnen zijn vatbaar voor ziektes en vermommen die zo als de beste. Sommige planten zijn heel goed voor hen en andere heel, heel slecht. Sommige dieren brengen ziekten op hen over. Sommige weersomstandigheden zijn niet zo goed voor ze.

Toen ik er gewoon in dook en op zoek ging naar alle informatie die ik nodig had om een goede leefomgeving voor ze te creëren, had ik soms het gevoel dat ik mijn hand overspeelde, totdat iemand me twee heel eenvoudige vragen stelde.

Eten uw konijnen genoeg en poepen ze regelmatig?
Leggen uw kippen elke dag een ei?

Als je antwoord ja is, dan kun je er in principe van uitgaan dat ze gezond zijn en dat er niets aan de hand is. En toen kwam ik bij mijn kernvraag, hoe ik ervoor kon zorgen dat ze gezond en sterk zouden blijven. En dat antwoord vond ik in mijn tuin.

 

Vind het antwoord in de tuin

Op internet is veel te vinden over planten die giftig zijn voor konijnen en kippen, maar ook planten die goed voor ze zijn. Mijn tuin heeft langzaam maar zeker de transformatie ondergaan van een siertuin naar een eetbare tuin. Zo bleek de buxus erg giftig te zijn, net als een rododendron of kersenboom en heb ik hem langzaam ingeruild voor een vlinderstruik, aardpeer, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen en een rozenstruik. Deze planten zijn een waardevolle aanvulling op hun dagelijkse voeding en een oppepper voor hun immuunsysteem.

Mensen die voor het eerst bij ons komen, zijn vaak verbaasd dat er een konijn op ons tapijt ligt te luieren, of dat een kip nieuwsgierig door ons raam naar binnen kijkt om te zien wie er op bezoek is. Ik denk niet dat het ooit helemaal normaal zal worden hoe wij met onze dieren leven. Maar mijn kinderen en ik genieten er intens van en voor ons is dit het leven zoals we het willen leven.