Een interview met Jorinde

Karianne interviewde Jorinde, iniatiefneemster van Free Spirits Community. Ze stelde verschillende vragen over haar leven en haar visie op het bouwen van community’s. Jorinde’s grootste droom is om een nieuwe aarde te creëren waar mensen in vrijheid en in harmonie met de natuur kunnen leven.

 

 

Free Spirits Community en Spiritualiteit

Wat is de rol van spiritualiteit binnen Free Spirits Community?
Wat nog niet echt ter sprake is gekomen op deze website is het spirituele gedeelte. Daar wil ik het graag over hebben, want een Free Spirit ben je niet zomaar, daar heb je een bepaald bewustzijn voor nodig. Of inzichten. Ik groeide op met spiritualiteit en had het geluk vanaf de start van mijn leven tot nu te mogen leren van een zeer spiritueel begaafd mens: mevrouw Zohra Noach. Zij vertelde in 1974 al over deze tijd van ontwaking en leerde mensen via haar lezingen en boeken over het christusbewustzijn, het aquariustijdperk, quantumveld en zeer diepe wijsheden over onze essentie. Met dit geluk en de support van mijn ouders hierin, heb ik me ontwikkeld tot waar ik nu ben.

Wat is spiritualiteit voor jou?
‘Inspiratie is een vorm van spiritualiteit. Mijn bedrijf heet JorInspiration. Voor mij is het dus als volgt: Ik krijg inspiratie, ik doe er iets mee of vertel het aan iemand. Of een plan krijgt op een natuurlijke manier vorm.’

In mijn beleving is inspiratie de inkomende geest. Spiralend met informatie uit de bron of van ‘boven’ of hoe je het ook wilt noemen. Ik zie het als een spiraalvormige trechter die je wezen binnenkomt, zo komt informatie binnen, het ‘incarneert’ en kan gematerialiseerd worden door schrijven, spreken, gedrag of creatief, via je handen. Dan spiraalt het weer omhoog/terug naar de bron.’

‘Ik zag het voor het eerst duidelijk toen ik een workshop gaf (Creëer Je Toekomst). We deden een visualisatie en het beeld van deze spiralende inspiratie kwam sterk binnen. Je hebt misschien al eerder geleerd dat wit licht je kruin-chakra binnenkomt en door je lichaam via je voeten naar de aarde stroomt en weer omhoog. Maar deze keer voelde ik dat we verder moesten gaan en niet stoppen in het midden van de aarde, maar door de aarde heen gaan en de energie in alle richtingen laten circuleren. Deze vorm tekende ik al eerder en de tekening is nu het logo van Free Spirits Community.

‘Inspiratie komt uit de bron, en die hoeft niet per se van boven in je lichaam te komen. De verbinding met de bron zit in jezelf, in het middelpunt in je lichaam. Ik zie dat als een wit licht dat je kunt uitstralen door je hele lichaam en daarbuiten.’

‘Als we het over spiritualiteit hebben, geloof ik dat het het oppikken van inspiratie is en het materialiseren, het in materie brengen. Soms is het klein, soms is het groot. Free Spirits Community is groot. Ik heb verschillende paden bewandeld in mijn leven, maar dit zit zo diep in mij verankerd en het is nu tijd om het te manifesteren.

De Start Free Spirits Community 

Hoe is Free Spirits Community ontstaan?
De aanleiding voor Free Spirits Community was een speciale ceremonie waaraan ik heb deelgenomen. Ik voel me erg verbonden met de Indianen en tijdens de ceremonie kwamen er veel dingen naar boven. Ik bleef mezelf afvragen: ‘Wat is mijn doel?’ Daar kreeg ik natuurlijk geen antwoord op, want zo gaat dat niet. Ik zei: ‘Geef me in ieder geval een voorproefje van de toekomst’ en dat was zo mooi dat ik voelde: ‘Daar wil ik voor gaan’. Ik heb ook ervaren hoe het is om van vorm te veranderen (te sterven), hoe dat was qua energetische overgang en dat was helemaal niet eng of onprettig. Het was gewoon een overgang naar een ander soort materie.

Toch zijn veel mensen bang voor de dood. Vooral in de huidige tijd. Het is voor veel mensen een rouwproces. Het brengt duisternis aan het licht en het nodigt je uit om je naar binnen te keren en om te gaan met wat er is. Dat kan loslaten zijn van wat je niet meer dient, of gewoon dankbaar zijn voor de dingen die je gelukkig maken.

Hoe kun je omgaan met verdriet en een nieuw fundament voor jezelf bouwen?
We hebben in deze tijden een rouwproces doorgemaakt.

Nu is het tijd om een nieuwe fundering te leggen. Persoonlijk heb ik nergens meer angst voor sinds die ceremonie. Wat ik voelde was dit: ‘Laat maar zien wat we als mens kunnen. Sta gewoon voor wie je bent en laat je niet verleiden door een angstscenario.’

‘Al die profeten die over doemdenken praten, die creëren het einde van de aarde’. Waarom doen we dat dan? Als we moeten overleven geloof ik dat er genoeg opties voor ons zijn.

Tijdens deze ‘reis naar mezelf’ heb ik de duisternis aangesproken en gevraagd: ‘Waarom stop je niet?’ En ook daar kwam geen antwoord op, maar ik was wel in staat om ermee te communiceren. Ik had mij verankerd met het witte licht in mij rond mijn hart, zodat ik heel neutraal kon zien hoe het spel is als het gaat om licht en duister en ook welke rollen wij spelen en dat wij die moeten spelen. Zonder afhankelijk te zijn. Sinds de ceremonie dacht ik ‘Nu wil ik iets beginnen’. Ik was vorig jaar al begonnen met de groep Zelfvoorzienend Zijn. En een paar maanden geleden dacht ik: ‘laat ik de mensen in deze groep eens een vraag stellen…’

‘Wie wil er met mij Villages creëren?’
En toen ben ik gewoon begonnen. Ik beschreef en tekende hoe ik een nieuwe aarde voor mezelf zie. De stroom van inspiratie stopt nooit. Ik organiseerde bijeenkomsten online en offline. Er waren meteen 50 aanmeldingen van mensen die mee wilden doen.

De groep is heel divers en daarom is een kader soms nodig. Organiseren, is al 20 jaar mijn werk. Ik ben altijd office manager geweest en de laatste jaren heb ik veel aan procesoptimalisatie gedaan bij bedrijven zodat ze konden blijven groeien. Dus keek ik hoe systemen de organisaties konden ondersteunen op een manier dat het de medewerkers dient en de groei van een organisatie bevordert.

Ik heb altijd van mensen en groepen gehouden. Ik hou ervan mensen hun potentieel als mens te laten zien. Ik hou ervan om dromen waar te maken, vooral die van anderen. In mijn inleiding in de eerste notulen van de vergaderingen kunt u iets meer lezen over mijn geschiedenis. Het gemeenschapsgevoel dat ik heb komt voort uit mijn verbondenheid met Indianen, dorpen met tipi’s en samenleven in eenheid met de natuur. Ik ben in mijn leven vaak verhuisd, dus ik voel me al een nomade, en ik kan me goed aanpassen aan elke omgeving.

Wat moet je in gedachten houden bij het creëren van een Village?
Er komen veel overtuigingen naar boven als je een groep vormt. En als je het hebt over het samen opbouwen van een village, kun je een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld: Wie verbindt zich met elkaar? En wie zit er op een andere frequentie? Er zijn manieren om daar achter te komen. Innerlijk-kind-werk zie ik als een vorm om onszelf te bevrijden van pijn en lijden, wat ook het groepsproces dient. Daarnaast is het onder de loep nemen van beperkende overtuigingen ook heel nuttig. Ik heb een NLP opleiding gedaan (Neuro Linguïstisch Programmeren) en vele internationale trainingen/workshops gevolgd op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Ook coaching gekregen om alles waar ik in mezelf onder ‘leed’ te kunnen zien en transformeren. Door angsten onder ogen te zien en er doorheen te gaan. Door er doorheen te leven. Ik ben opgegroeid met spiritualiteit en als klein kind ging ik naar lezingen van Mevr. Zohra Noach. Ik leerde mandala’s tekenen toen ik 9 jaar oud was en heb deze vorm van creatie geïntegreerd in mijn workshops. Ik was altijd bezig mensen bewust te maken, dingen te zien, te horen en te voelen die ze zelf (nog) niet zagen en ik was altijd bezig met de natuur en mensen te wijzen op wat mooi is in hen. Ik zie mezelf echt als de grootste supporter van mensen en help ze het liefst om hun dromen te verwezenlijken. Ik zeg dan ook altijd tegen mensen als ik met ze praat, ‘wees voorzichtig met wat je wenst’, het kan zomaar ineens uitkomen :-).

Waar zullen de Villages worden gecreëerd?
We zijn dit plan vanuit Nederland begonnen, maar we werken ook aan een groter geheel. We verzamelen plannen en werken er samen aan. We zijn nu bijvoorbeeld lijsten aan het maken van mogelijke locaties om onze dromen te realiseren. Ik denk dat we mogen leren om van individueel denken naar denken als een geheel te gaan. Zelf ben ik bijvoorbeeld vanwege het co-ouderschap gebonden aan de regio Utrecht, maar dat betekent niet dat ik niet betrokken kan zijn bij het bouwen van gemeenschappen elders. Als er maar gebouwd gaat worden, dat is het doel. We zijn een blauwdruk aan het maken die ook op andere plekken gebruikt kan worden. 

Free Spirits Community En Andere Initiatieven

Hoe zit het met het verbinden met andere initiatieven?
Naast het bouwen van gemeenschappen is het goed dat we ons verbinden. Dat we alle initiatieven laten zien die er al zijn om de nieuwe aarde te creëren. We brengen alle mensen bij elkaar die een bepaalde hoeveelheid kennis hebben over een bepaald onderwerp en zij gaan daar dieper op in. Ze krijgen hun eigen ruimte binnen het platform dat we hebben gebouwd. En we kunnen alle initiatiefnemers bij elkaar brengen. Het is belangrijk om alle initiatieven bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden. In de nieuwe aarde daar zijn we een geheel en iedereen maakt er deel van uit, zonder concurrentie.

Hoe ga je om met waarden en afspraken?
We zijn een collectief bewustzijn, er zijn geen grenzen en landen nodig. Dat heb ik toch nooit begrepen. Waarom bepaalt iemand voor jou hoe je moet leven, en waar je woont? Natuurlijk maak je bepaalde afspraken met elkaar, dat lijkt me duidelijk en in mijn beleving gaan die afspraken over waarden. Aan die waarden kun je dan elke afspraak of elke kwestie toetsen. Dus zo zijn we begonnen met het opschrijven van die waarden.

Als je afspraken maakt, is het goed om te weten dat je er op kunt vertrouwen. Als je je veilig voelt in jezelf, heb je geen zekerheid nodig van buitenaf, en dat is waar we naar op weg zijn, maar zolang we daar nog niet zijn, wordt zekerheid geboden door die waarden.

We willen graag een onderzoek doen om te begrijpen wat er met de mensen aan de hand is, hoe we dat kunnen omzetten in waarden in een gemeenschap. En tegelijkertijd denk ik; ‘als we allemaal bij onszelf zijn, hebben we de vrijheid om te kiezen wat we willen’.

Wat ik heel belangrijk vind, is dat mensen eerlijk zijn over wat ze voelen, ook als dat betekent dat ze niet kunnen helpen of het niet kunnen maken. Duidelijke communicatie is ook belangrijk. Het uiten van je eerlijkheid. Duidelijk en zonder oordeel. Ook zonder schaamte of schuldgevoel. En denken in termen van oplossingen en mogelijkheden is belangrijk. We zijn zo geneigd te zien hoe dingen niet gedaan kunnen worden. Vraag jezelf af: “Hoe kan het gedaan worden of, nog beter, wie zou het kunnen doen? Deze waarden zie ik vooral graag terug in het samenwerken: eerlijkheid, vertrouwen, communicatie, kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid.

De waarden op deze website zijn een beetje anders, ze gaan over mens-zijn, het zijn meer universele waarden voor alle mensen. Het gaat over onze verlangens. En die zijn voor bijna iedereen hetzelfde. De meeste mensen zullen het daar met ons over eens zijn.

Uiteindelijk geef ik er de voorkeur aan om gewoon te telepathiseren. Dan heb je tenminste meteen de juiste info en dan is het gedaan met al die communicatiestoringen. We kunnen zoveel meer dan we denken. Ik heb het gevoel dat dit ook de toekomst is. Wanneer, weet ik niet, maar het zou mooi zijn als we ons weer herinneren wie we werkelijk zijn en wat we kunnen.

Wil je meedoen?
Voor nu zijn we dus op zoek naar mensen die hetzelfde voelen en willen. Alle bijdragen zijn welkom, of het nu een donatie is of meedoen aan onze doelen via een lidmaatschap.