Onze economie: zijn we op de goede weg?

Ondanks alle inspanningen om het economisch systeem te verbeteren, vertoont ons huidig economisch systeem nog steeds vele ernstige gebreken en is het nog steeds in vele opzichten zeer destructief.

Velen van ons zijn dit echter spuugzat en zouden graag een aards paradijs zien opbloeien. Velen van ons willen een wereld zien waarin de gezondheid van de natuur op de eerste plaats komt, waarin ieder individu telt en waarin we in een gezonde samenleving leven.

Vragen om onszelf te stellen

Als ik hardop droom over zo’n wereld, wordt ik vaak door anderen de mond gesnoerd. Ik krijg dan te horen dat dit onrealistisch en idealistisch is. Ik krijg dan te horen dat ik beter met beide benen op de grond kan blijven staan en dat de hoop die ik koester ijdel is. Het lijkt erop dat veel mensen gestopt zijn met dromen en de droom van een mooiere wereld hebben opgegeven.

Maar ik wil dit niet accepteren. Ik ben een koppig mens en geloof uit de grond van mijn hart dat een aards paradijs mogelijk is omdat de mensheid al talloze malen heeft bewezen over een geweldige veerkracht en creativiteit te beschikken.

Ik ben ook hoopvol omdat ik geloof dat de menselijke ziel een bodemloos potentieel heeft om een aards paradijs te scheppen, en dit potentieel kan worden gewekt door onszelf te ontwikkelen en anderen door dit ontwikkelingsproces te helpen.

Ik wil niet in de war raken en wil mij actief inzetten om dit potentieel in mijzelf en anderen te stimuleren, zodat de droom van een aards paradijs zich transformeert in een naderende werkelijkheid.

Ik nodig jullie uit om met mij mee te dromen en te ontdekken hoe we dit potentieel kunnen aanwakkeren zodat we een aards paradijs tot bloei kunnen helpen komen.

Het stimuleren van dit wonderbaarlijke potentieel, alsook hoe we het aards paradijs kunnen helpen bloeien vanuit een economisch perspectief, zijn de twee thema’s waarop ik me wil concentreren bij het schrijven van deze blogposts.

Enkele vragen die ik in blogposts als deze met jullie wil onderzoeken zijn:

Hoe stimuleren we dat deel van onszelf dat deze droom van een aards paradijs kan creëren?
Welke harmonieuze alternatieven bestaan er naast ons noodlijdende economische systeem en hoe kunnen we die toepassen in ons eigen leven en in een kleinschalige tot grootschalige gemeenschap?
Zijn er bepaalde vormen van ondernemerschap die de natuur niet schaden en juist bijdragen aan een gezonde natuur?
Hoe zou een onderneming of bedrijf in het aardse paradijs eruit kunnen zien?
Hoe zou een gemiddelde werkdag van een gemiddelde arbeider in het aards paradijs eruit kunnen zien?
Hoe kunnen wij ieder voor zich bijdragen aan het scheppen van een aards paradijs vanuit een economisch perspectief?
Hoe kunnen we schoonheid in onze economie herstellen?
Welke waarden zou de economie van dit aards paradijs nastreven?
Hoe kunnen we een economie creëren die een gezond evenwicht herstelt tussen geven en nemen op Aarde?

Het stellen van deze vragen wekt bij mij spontaan een gevoel van enthousiasme op, intuïtief komen er veel beelden en ideeën naar boven die het aardse paradijs lijken te vertegenwoordigen.

Dit zegt mij dat het aardse paradijs een droom is die inderdaad tot de mogelijkheden behoort, of zoals Napoleon Hill ooit citeerde: “Wat de geest van de mens kan denken en geloven, kan hij bereiken.”

We hebben ook dat voordeel, we hoeven dit niet alleen te doen. Op ons pad naar het aardse paradijs zijn er talloze wegwijzers die ons de weg wijzen en ons vooruit helpen.

Er zijn mensen uit het verleden die ons de weg wijzen zoals Mahatma Gandhi, maar er zijn ook vele gidsen in het heden die ons vooruit kunnen helpen. Spontaan denk ik aan mensen als Charles Eisenstein en Vandana Shiva.

Deze mensen fungeren als gidsen op de weg naar het aardse paradijs. Met behulp van de wijsheid van deze gidsen wordt het pad naar het aardse paradijs duidelijk, en als we toch verdwalen, maakt hun wijsheid het ons gemakkelijker om het pad weer te vinden.

Ook tijdens deze blogposts wil ik gebruik maken van de wijsheid van deze gidsen, samen met jou en mij lopen zij mee op onze ontdekkingsreis naar het aardse paradijs.

We zijn dus niet alleen op deze ontdekkingsreis. We kunnen elkaar steunen en helpen in deze werkelijkheid, samen staan we sterk.

Dit was mijn introductie blogpost voor de Free Spirits Community, ik kijk met een hart vol enthousiasme uit naar dit avontuur en ik loop het graag samen met jullie.

Tot de volgende blog post.

Over de auteur:

Sven is een 23 jarige Mindfulness en Meditatie coach die ook actief is als facilitator van Psych-K. Sven schrijft verder ook regelmatig over diverse onderwerpen, en is ook hoofdstrateeg en digitale content creator voor Connected Souls.